AAU EDUCATES WORLD-CLASS LIGHTING DESIGNERS

Last weekend, the master’s programme in Lighting Design at Aalborg University Copenhagen received the esteemed PLDC award 2017 at a big event in Paris. (Please scroll for Danish version)

Last modified: 08.11.2017

The best in the world. This is what AAU-Cph can now proudly say about their master’s programme in Lighting Design. Accompanied by the applause of 850 lighting design professionals, associate professor Ellen Kathrine Hansen entered the stage in Paris to be awarded the proof; a luminous statuette with the engraving ”Award for Education 2017, Aalborg University Copenhagen.” This took place at PLDC, the biannual congress for professional lighting designers from all over the world.

still a new programme

- It is a fantastic recognition for us to receive this award from the international lighting design establishment just three years after the programme commenced in 2014. This gives us extra motivation to maintain our status as one of the absolute best lighting design programmes in the world, says Ellen Kathrine Hansen who is head of the programme.

A spot-on programme

The three-year-old programme has enrolled in all 110 students of 25 different nationalities. It combines media technology, architecture and lighting technology – a combination which, according to Ellen Kathrine Hansen, is future proof:

- The mixture of professional competencies on the programme is spot on seen in relation to the current development in lighting design – primarily because of the technological development in dynamic lighting.

facts:

• PLDC – Professional Lighting Design Convention takes place every other year. It brings together lighting designers, architects, researchers, universities, industry and clients on a common platform with focus on quality knowledge sharing and international networking opportunities. PLDC 2017 took place in Paris with 2300 participants from all over the world. www.pld-c.com
  • The master’s programme in Lighting Design is the first of its kind in Denmark. Its combination of professional competencies within media technology, architecture and lighting technology is unique. Students enrolled in the programme hold bachelor’s degrees in architecture, design, media technology, building technology or electronics. The teaching is done by researchers within the three combined fields, while problem-based design projects are developed in groups across nationalities and competencies. www.light.aau.dk.

contact:

• Ellen Kathrine Hansen, associate professor, PhD, Aalborg University, ekh@create.aau.dk, tel.: +45 2172 3181
  • Nelly Sander, press contact Aalborg University, nes@adm.aau.dk, tel.: +45 9940 2018

Danish version:

AAU UDDANNER LYSDESIGNERE I VERDENSKLASSE

Kandidatuddannelsen i lysdesign på Aalborg Universitet CPH løb i weekenden med den anerkendte pris PLDR Education Award 2017 ved stort event i Paris

Verdens bedste. Det prædikat kan AAU CPH nu med stolthed sætte på deres uddannelse i lysdesign. Med klapsalver fra 850 professionelle fra lysdesignmiljøet gik lektor Ellen Kathrine Hansen i weekenden på scenen i Paris for at modtage beviset, en lysende statuette indgraveret ”Award for Education 2017, Aalborg University Copenhagen.” Det foregik ved PLDC, årets kongres for professionelle lysdesignere fra hele verden.

KUN FÅ ÅR PÅ BAGEN

– Det er en fantastisk anerkendelse at få den her pris i det internationale lysdesignmiljø blot tre år efter, at vi har igangsat kandidatprogrammet. Det giver ekstra motivation til at bevare vores status som en af de absolut bedste lysdesignuddannelser i verden, siger Ellen Kathrine Hansen, som er leder af uddannelsen.

EN UDDANNELSE, DER ER SPOT ON

Den tre år gamle uddannelse har i alt optaget 110 studerende fra 25 forskellige nationaliteter. Den kombinerer medieteknologi, arkitektur og lysteknologi – en kombination, der ifølge Ellen Kathrine Hansen peger direkte ind i fremtiden:

– Sammensætningen af fagligheder på uddannelsen er spot on i forhold til den udvikling, der sker i de her år inden for lysdesign – primært på grund af den teknologiske udvikling inden for dynamisk lys.

FAKTA:

PLDC – Professional Lighting Design Convention afholdes hvert andet år. Kongressen er rettet mod det professionelle lysdesignmarked, hvor lysdesignere, arkitekter, forskere, universiteter, industrien og kunder mødes for at netværke, høre om den seneste udvikling inden for lysdesign og drøfte områdets fremtid. PLDC 2017 blev afholdt i Paris med 2300 deltagere fra hele verden. www.pld-c.com

Kandidatuddannelsen i lysdesign er den første i Danmark, og kombinationen af faglighederne medieteknologi, arkitektur og lysteknologi er unik. Studerende der optages på uddannelsen, har en bachelor inden for arkitektur, design, medieteknologi, bygningsteknologi eller elektronik. Undervisningen varetages af forskere inden for de tre vidensfelter, mens problembaserede designprojekter udvikles i grupper på tværs af nationaliteter og fagligheder. www.light.aau.dk

KONTAKT:

• Ellen Kathrine Hansen, lektor, PhD, Aalborg Universitet, ekh@create.aau.dk, telefon 21 72 31 81
  • Nelly Sander, pressekontakt Aalborg Universitet, nes@adm.aau.dk, telefon 99 40 20 18